JADŁOSPIS
Podsumowanie jadłospisu żłobki - podstawa| 12.11 ŚRODA | 13.11 CZWARTEK | 14.11 PIĄTEK |
| ŚNIADANIE | ŚNIADANIE | ŚNIADANIE |
| Kakao na mleku 200 ml (MLE) Pieczywo pszenne z masłem 65/5g (GLU PSZ,MLE) Ser żółty 15 g (MLE) Jajko gotowane 30g (JAJ) Pomidor b/skórki, sałata 50g |
Zacierka na mleku 200ml (GLU PSZ,MLE) Pieczywo pszenne oraz żytnie z masłem 75/5g (GLU PSZ,MLE) Polędwica drobiowa 30g Papryka, ogórek 50g |
Kasza manna na mleku 200 ml (MLE,GLU PSZ) Bułka pszenna z masłem 70/5 (GLU PSZ,MLE) Twarożek z pieczonym burakiem 40g (MLE) Pomidor b/skórki, kalarepa w słupkach 50g |
| II DANIE | II DANIE | II DANIE |
| Makaron z serem na słodko i z sosem z truskawek 130/60g (MLE, GLU PSZ | Ziemniaki gotowane z koperkiem 100g Klopsiki rybne w sosie serowo-śmietanowym 70/60g (RYB,MLE,GLU PSZ, JAJ) Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 60g |
Ryż jaśminowy 80g Leczo z mięsem indyka i cukinią 50/60g |
| ZUPA | ZUPA | ZUPA |
| Zupa szpinakowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) |
Zupa brokułowa z ryżem i z śmetaną 200 ml (SEL,MLE) |
Barszcz biały z ziemniakami i z śmietaną 200 ml (MLE, SEL,GLU PSZ) |
| PODWIECZOREK | PODWIECZOREK | PODWIECZOREK |
| Mus z dynią z malinami 120g | Ciasto bananowe 50g (GLU PSZ,JAJ) | Jabłko 100g |
„Dzieci mają przez cały czas zapewniony dostęp do wody pitnej.
Dodatkowo, w żłobku oferowane są opcjonalnie niesłodzone herbatki owocowe lub ziołowe do śniadania (składniki: herbata owocowa -owoce malin, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, owoc aronii, owoc czarnej porzeczki, owoc jabłka, kwas cytrynowy, owoc wiśni, owoc gruszki, koncentrat soku brzoskwiniowego, naturalne aromaty; herbata ziołowa: rumianek ) oraz kompoty lub lemoniady do obiadu (składniki: lemoniada – mięta, cytryny, pomarańcze; kompot – porzeczki czarne mrożone, truskawki mrożone, śliwki bez pestek mrożone ).”