JADŁOSPIS

Podsumowanie jadłospisu żłobki - podstawa
12.11 ŚRODA 13.11 CZWARTEK 14.11   PIĄTEK
ŚNIADANIE ŚNIADANIE ŚNIADANIE
Kakao na mleku 200 ml (MLE)
Pieczywo pszenne  z masłem 65/5g (GLU PSZ,MLE)
Ser żółty 15 g (MLE)
Jajko gotowane 30g (JAJ)
Pomidor b/skórki, sałata  50g
Zacierka na mleku 200ml (GLU PSZ,MLE)
Pieczywo pszenne oraz żytnie z masłem 75/5g  (GLU PSZ,MLE)
Polędwica drobiowa 30g
Papryka, ogórek 50g
Kasza manna na mleku 200 ml (MLE,GLU PSZ)
Bułka pszenna z masłem 70/5 (GLU PSZ,MLE)
Twarożek z pieczonym burakiem 40g (MLE)
Pomidor b/skórki, kalarepa w słupkach 50g
II DANIE II DANIE II DANIE
Makaron z serem na słodko i z sosem z truskawek 130/60g (MLE, GLU PSZ Ziemniaki gotowane z koperkiem 100g
Klopsiki rybne w sosie serowo-śmietanowym 70/60g (RYB,MLE,GLU PSZ, JAJ)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką  60g
Ryż jaśminowy 80g
Leczo z mięsem indyka i cukinią 50/60g
ZUPA ZUPA ZUPA
Zupa szpinakowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE)
Zupa brokułowa z ryżem i z śmetaną  200 ml (SEL,MLE)
Barszcz biały z ziemniakami i z śmietaną 200 ml (MLE, SEL,GLU PSZ)
PODWIECZOREK PODWIECZOREK PODWIECZOREK
Mus z dynią z malinami 120g Ciasto bananowe  50g (GLU PSZ,JAJ) Jabłko  100g
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
„Dzieci mają przez cały czas zapewniony dostęp do wody pitnej.
 Dodatkowo, w żłobku oferowane są opcjonalnie niesłodzone herbatki owocowe lub ziołowe do śniadania (składniki: herbata owocowa -owoce malin, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, owoc aronii, owoc czarnej porzeczki, owoc jabłka, kwas cytrynowy, owoc wiśni, owoc gruszki, koncentrat soku brzoskwiniowego, naturalne aromaty; herbata ziołowa: rumianek ) oraz kompoty lub lemoniady do obiadu (składniki: lemoniada – mięta, cytryny, pomarańcze; kompot – porzeczki czarne mrożone, truskawki mrożone, śliwki bez pestek mrożone ).”